Evlilik hazırlıkları sırasında erkek tarafı ve kız tarafı için yapılacak masraflar, alınacak eşyalar ve hediyeler birbirinden farklıdır. Düğüne hazırlık sürecinde erkek tarafının ve kız tarafının yapması gerekenleri anlatmadan önce, bu yapılacaklar listesinin yöreden yöreye ve aileden aileye değişiklik gösterdiğini hatırlatmakta fayda var. Sizin mutluluğunuzun ve aşkınızın her şeyden değerli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden maddi konulara takılmadan, ailelerinizin kendi imkanlarına göre masraflarınızı ayarlayabilirsiniz. Önemli olan kusursuz bir süreç yaratmak değil, sizi mutlu edecek ve aşkınızı taçlandıracak bir bağ yaratmaktır. Fakat geleneksel bir düğün hazırlık sürecinde; ‘’Erkek tarafı ne alır? Kız tarafı ne alır?’’ gibi aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabilmeniz için hadi yazımıza bir göz atalım.
Söz kesimini ve nişan törenini ayrı günlerde yapmak isteyen çiftlerdenseniz; söz için yapılacak masrafların erkek tarafına ait olduğunu söyleyebiliriz. Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır. Söz kesiminde takılacak yüzükleri erkek tarafı satın alır. Damat tarafı isterse müstakbel gelinlerine söz kesiminde takmak üzere takı seti veya bilezik satın alabilir. Tabi siz de kız tarafı olarak damada kol saati, bileklik gibi aksesuarlar hediye edebilir ve damat bohçası hazırlayabilirsiniz.
Kız tarafı ve erkek tarafının karşılıklı olarak birbirlerine hediye olarak sundukları bohçalar eski geleneklerimizdendir. Aileler arasındaki bağı kuvvetlendiren ve karşı tarafı düşünerek özenle hazırlanan bohçalar karşı tarafın ihtiyaçlarına göre hazırlanır. Eski bir gelenek olan gelin/damat bohçası günümüzde bazı aileler tarafından tercih edilmeyebiliyor. Ancak siz, gelin/damat bohçası geleneğini yaşatan ailelerdenseniz; söz kesiminde veya söz kesiminden sonra damat bohçasını erkek tarafına verebilirsiniz.
Damat bohçasının içine konulan şeyler değişiklik gösterebilir. Genellikle; erkek pijama takımı, erkek gömlek, pantolon, kravat, kemer, damadın nişanda giyeceği takım, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırları, parfüm ve kişisel bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati, kol düğmeleri, şeklinde hazırlanır.
Damat tarafından size verilecek olan gelin bohçasının içerisinde olması gerekenler; gelin pijama takımı, gelin gecelik takımı ,gelin terliği gelin bornozu, işlemeli gelin havluları, gelin kişisel bakım seti, makyaj malzemeleri, parfüm, ayna, tarak, fırça seti, gelin çorapları ve patikleri, nişanda gelinin giyeceği elbise olarak hazırlanabilir.
Söz kesimini geride bıraktıysanız, düğünden önceki en önemli günlerden olan nişan töreninin vakti geldi. Nişan töreninde genellikle masraflar kız tarafı olarak üstlenilir. Nişan törenleri çiftlerin ve ailelerin isteğine göre bazen dışarıda yapılsa da genellikle kız evinde yapılır. Nişan töreni için mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, süslemeler, davetlilere ikram edilecek yemekler gibi masraflar da kız ailesi tarafından karşılanır. Nişan töreninizi evinizde gerçekleştirecekseniz; kız evi nişan töreninin konseptine göre süslenir, yemekler ve ikramlar nişan masasındaki yerini alır. Fotoğraf çekimi için çiçeklerle süslenmiş bir arka plan, mumluklar, nişan pastasıyla kız evi nişan için tamamen hazırlanır. Nişan töreninde yüzükler aile büyükleri tarafından takılır ve kurdela kesilip fotoğraf çekimi yapılır. Dilerseniz bir organizasyon şirketiyle birlikte çalışarak evinizi nişan gününüz için hazırlatabilirsiniz. Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir. Tabi, bu durum maddi olanaklarınıza göre değişkenlik gösterebilir. Söz ve nişanı birlikte yapacaksanız, söz kesiminde geline takılacak takı seti veya bilezikler, damada takılacak altın veya altın saat de nişan töreninde takılabilir. Nişan töreninde giyilecek kıyafetlere gelirsek, gelinin nişan elbisesini erkek tarafı alırken, damadın takım elbisesini kız tarafı alır.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir. Fakat, kına gecesinde Gelinin kına elbisesi ve aksesuarlarını (ayakkabı, çanta, küpe, kolye) damat tarafı karşılayabilir. Yöreden yöreye değişiklik gösterdiğini de göz önünde bulundurursak, bazı bölgelerde kına masrafları da erkek tarafından karşılanabilir. Siz kendi ailelerinize ve isteklerinize göre bu durumu ayarlayabilirsiniz.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Beyaz eşyalardaki alınacakların bölüşülmesi yöreden yöreye değişiklik gösterse de çoğunlukla; televizyon, buzdolabı ve bazı ev aletleri erkek tarafından karşılanırken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak örtüleri, tencere takımları, halılar ve perdeler kız tarafından alınır. Bu ev eşyalarının bölüşümü sizin ailenizin isteğine göre değişkenlik gösterebileceği için; aile büyüklerine sorarak daha doğru ilerleyebilirsiniz.
Tüm hazırlık sürecini geride bıraktınız ve hayatınızın en özel günü olan düğün gününüze geldiniz. Geleneklerimize göre yöreden yöreye çok farklılık göstermeyen şey düğün masraflarının erkek tarafından karşılanmasıdır. Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin Gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir. Gelin tarafı ise damada altın zincir, altın saat, yarım veya tam altın takabilir. Erkek tarafı nişanda önceden takı seti takmış ise düğünde yine takı seti takmasına gerek kalmayabilir. Siz kendi maddi olanaklarınıza göre düğününüzde takılacak takıların ayarlamasını yapabilirsiniz. Tüm bu detayların ötesinde, asıl önemli olan sizin düğün gününüzde mutlu olmanızdır. Aşka evet diyeceğiniz en özel gününüzde kendinizi iyi hissederek tüm bu süreci sorunsuz atlatmanız için olabildiğince hoşgörülü ve iki ailenin imkanlarını düşünerek hareket etmenizi öneririz. Kız tarafı veya erkek tarafı olarak değil büyüyen ve birleşen kocaman bir aile olarak en güzel günlerinize adım atmanızı isteriz. Bütün yeni evlenecek gelin adaylarımıza hayallerindeki gibi bir düğün süreci geçirmeleri ve hayatlarının aşkıyla bir ömür boyu mutlu olmaları dileğiyle.